Säätiön hallinto

 

Säätiön hallinnon järjestämisestä vastaa Säätiön sääntöjen mukaisesti valittu Säätiön hallitus. Säätiössä on lisäksi sijoitustoiminnan järjestämisestä vastaava finanssivaliokunta sekä museotoiminnan ohjauksesta vastaava museovaliokunta. Säätiön toimitusjohtaja vastaa säätiön päivittäisestä toiminnasta. Säätiön hallitukselle, sen valiokunnille sekä toimitusjohtajalle on vahvistettu työohjeet. Säätiön hallitus, valiokuntien jäsenet ja toimitusjohtaja eivät nosta palkkioita tehtävistään.

 

Säätiön hallitus nimitetään säätiön sääntöjen mukaan seuraavasti. Kolme hallituksen jäsentä ovat Mannerheimin itsensä nimittämien ensimmäisten hallituksen jäsenten seuraajia ja heidät valitaan edeltäjiensä toimesta. Hallituksen muut jäsenet koostuvat elinkeinoelämän, rahoitusalan ja metsäteollisuuden nimittämistä edustajista. Lisäksi hallituksen kuuluu puolustusvoimien komentaja, Helsingin yliopiston kansleri sekä Suomen aateliston edustaja.

 

Säätiön ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja oli ministeri Henrik Ramsay ja varapuheenjohtaja pankinjohtaja C.A. Öhman ja hallituksen jäseninä toimivat everstiluutnantti Lars Ehrnrooth, vuorineuvos Petter Försstöm, vuorineuvos Lauri Helenius, rehtori Erik Lönnroth, pääjohtaja Armas Makkonen, kenraalimajuri V.A. Sundman, sekä vuorineuvos J.W. Waldén, Säätiön sihteerinä toimi asianajaja Hans G. Snellman.

 

Säätiön nykyinen hallitus: 

Hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotila (Säätiön hallituksen puheenjohtaja)

Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen (Säätiön hallituksen varapuheenjohtaja)

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth

Maa- ja metsät. maisteri herra Wilhelm von Frenckell  

Kansleri Kaarle Hämeri  

Vuorineuvos Kari Jordan 

Toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila 

Pääjohtaja Timo Ritakallio  

Hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos 

 Säätiön toimitusjohtaja:

Asianajaja, OTT Klaus Ilmonen 

 

Säätiön Sijoitustoiminta

 

Säätiön vahva taloudellinen asema ja vakaa sijoitustoiminta ovat keskeisiä edellytyksiä säätiön tarkoituksen toteutumiselle. Sijoitustoimintaa hoidetaan pitkäjänteisesti ja ammattimaisesti. Säätiön finanssivaliokunta vastaa sijoitustoiminnan järjestämisestä hallituksen hyväksymien sijoitusperiaatteiden mukaisesti. Säätiö käyttää salkunhoidossa taloudellisia neuvonantajia, mutta sijoituspäätökset tehdään säätiön toimesta.

 

Säätiö ottaa sijoitustoiminnassaan huomioon kansainvälisesti asetetut vastuullisen sijoittamisen periaatteet ja kestävän kehityksen tavoitteet. Säätiö seuraa säännöllisesti sijoitussalkun vastuullisuusnäkökohtien kehitystä käyttäen apuna ulkopuolisia arvioitsijoita, ja raportoi näistä osana toimintakertomustaan.

 

Säätiö pyrkii ensisijaisesti varmistumaan sijoitustoiminnan vastuullisuudesta sijoituskohteiden tarkastelulla ja sulkemalla pois sijoituskohteita, joiden osalta vastuullisuuskriteerit ovat heikkoja. Säätiö on kartuttanut varallisuuttaan sijoitustoiminnalla useiden vuosikymmenten ajan, mikä heijastuu sijoitussalkun rakenteessa ja kohdearvopapereissa. Mahdollisten salkun uudelleenallokointien yhteydessä arvioidaan mahdollisuuksia luopua jo olemassa olevista sijoituskohteista, jotka eivät täytä asetettuja vastuullisuuskriteerejä. Lisäksi säätiö tekee harkiten sijoituksia kohteisiin, joissa vastuullisuus ja kestävä kehityksen kriteerit ovat nimenomainen osa sijoitusstrategiaa. Säätiön pitkäaikaisten tavoitteiden ja sen arvojen kannalta keskeisiä kestävän kehityksen tavoitteita ovat muun muassa toimiminen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sekä yhteiskuntien rauhanomaisen kehityksen tukeminen (YK:n kestävän kehityksen tavoitteet 13 ja 16).